kelanatinta

Perkahwinan Atau Baitul Muslim (BM) merupakan satu urusan besar.

Saya katakan, ianya URUSAN AMAT BESAR.

Saya tanya pada kamu, susah tak nak bina individu muslim?

Susahkan....?

Apatah lagi sebuah baitul dakwah (rumah dakwah). Ianya bukan sekadar sebuah akad nikah. Ianya adalah satu wasilah untuk urusan lebih besar dari itu. maka bersedialah dan berfikirlah sewajarnya akan hal ini. Berbicara tentang perkara ini amat berbeza sekali fenomenanya dikalangan ikhwah dan akhawat sendiri.

Berbual dengan suami saya sendiri mengenalkan saya akan kepelbagaian sikap-sikap ikhwah (rakan-rakan seperjuangan) mahupun saya sendiri mengenali banyak kisah-kisah akhawat yang ada.

Lain orang, lain ragam dan ceritanya.

Sebelum melangkah, mengambil keputusan dan memasang niat, jadilah perjalanan antum menuju anak tangga seterusnya, perjalanan yang terbaik sekali dari awal, sehinggalah pengakhirnya.

Di situ ada barakah, di situ ada kemanisan, di situ ada sebuah cerita yang layak diabadikan untuk dijadikan contoh buat anak-anak kita nanti. Kisah kita takkan sama dengan kisah ibu bapa kita dahulu.

Dakwah di zaman ini berbeza. Sikapnya pun berbeza. Maka penjagaannya begitu juga.

Sikap ikwah dalam menjaga ikhtilat (perhubungan lelaki dan perempuan) ini berbeza sekali. Ada yang sangat menjaga hingga tak memandang perempuan pun (ehem ehem), sehinggalah yang suka memandang akhawat untuk mencari calon pasangannya. Ada yang mahu menunggu hingga umur 30 tahun, mencukupkan keperluan serba serbi barulah nak dibina mahligai rumah tangga ini. Ada yang sedari belasan tahun sudah decide untuk bertunang demi berumah tangga.

Begitu juga naluri seorang akhawat berbeza sekali. Ada juga yang dah bersedia awal. Ada yang belum lagi. Dan saya nampak indahnya ikhwah akhawat ini kerana mereka tak memilih couple sebagai jalan penyelesaian dalam menyelamatkan perasaan. Mereka tetap memilih akad demi menyelamatkan perasaan mereka.

Banyak orang banyak kisahnya. Banyak contoh boleh didapati. Ada yang memberi contoh terbaik. Ada yang amat menjaga segala proses BMnya sehingga semua terkejut saat dia mengumumkan tarikh pernikahannya. Ada juga yang sedikit longgar dalam urusan BMnya. Contact tanpa orang tengah dan sebagainya. Antum lihat, dan tanyalah hati antum apa yang terbaik mahu antum ikuti.

Kerana antum akan menjadi contoh pada anak binaan antum dan anak-anak antum sendiri. Jika antum sendiri longgar, maka longgarlah anak binaan antum. Begitu juga anak-anak antum. Namun jika kita benar menjaga langkah-langkah kita semenjak awal, hingga akhirnya, itu akan menjadi contoh pada anak binaan kita.

Bukan itu sahaja, bagaimana penjagaan hati anda dengan Allah? Takkah anda malu cintamu pada Allah telah tercemar? Sebab ada juga yang bertunang lama, dan akhirnya membuka ruang untuk diri mereka bercouple tanpa disedari, bercinta tanpa sah. Ini adalah suatu virus yang akan melemahkan jiwa seorang akhi dan juga ukhti.

Melamar secara direct

Ada juga akhwat yang melamar ikhwah secara direct. Walaupun paling ramainya adalah ikhwah sendiri. Ada yang secara sms mahupun email. Saya tersenyum terkadang menerima berita ini. Dan terkadang saya berfikir, takkan naqib ikhwah tersebut ataupun ikhwah lain tak memberikan contoh kepada ikhwah tersebut bahawa; sebelum melamar, rujuk dahulu naqibah akhawat tersebut.

Itu lebih gentleman, dan sejahtera untuk hati ikhwah dan akhawat tersebut.

Akhwat rasa sangat offended bila ikhwah melamar tanpa adanya kehadiran orang tengah. Walau beremel, biarlah ada orang tengah. Jika bersms, biarlah ada orang tengah mengetahuinya.

Suka itu penting dalam berbaitul Muslim, walaupun itu bukan satu syarat kerana perasaan itu boleh dibina. Ada yang dah berkenalan terlebih dahulu, ada mengenali lewat program ataupun emel.

Namun untuk memilih calon isteri itu, bukanlah memberi ruang untuk mata kita meliar mencari siapakah calon isteri kita.

Kerana kita berkahwin sendiri untuk menjaga hati kita. Agak ironi dan pelik, jika sebelum kahwin sendiri kita sudah tidak menjaga hati kita dan membenarkan syaitan-syaitan memasuki ruang hati kita.

Kerana itu, walaupun tidaklah semua cerita Baitul Muslim ini indah, namun pada kebanyakannya, jika proses itu dimulakan dengan perbincangan bersama nuqaba, outcomenya pasti indah samada positif mahupun negatif.

Kebanyakan akhwat yang merujuk saya apabila ada ikhwah melamar secara direct, outcomenya pasti sedikit mengecewakan ikhwah tersebut. Samada ditolak bulat-bulat, mahupun akan berlaku masalah di perjalanan.

Indahnya apabila dakwah menjadi sandaran kita.

Ada kata-kata dikalangan ikhwah yang mengatakan bahawa, kalau kahwin dengan akhawat ini, confirm settle agama. So, sekarang kita kena carilah yang comel dan cantik pula.

Saya tergelak juga menerima kenyataan ini, sebab memang sisters sendiri beranggapan begitu. Ada kata-kata mengatakan:

' asalkan ikhwah sudah! tak kisahlah siapa pun dia!!'

Niat untuk kahwin sesama ikhwah akhawat itu sangat bagus. Dan itulah yang lebih utama. Tapi berkahwin ini melibatkan dua pasangan yang ada hati dan perasaan . Bukan nak kahwin dengan benda. Di situ ada nilai-nilai manusiawi. Manusia ada kelemahan - kelemahannya. Tak semua akhwat sama level dalam tarbiyah dan dakwah. Ada yang tak cukup muwasafatnya lagi. Ada yang lebih utama untuk dikahwini lebih dahulu berbanding lain.

Jika kamu letakkan dahulu citarasa diri kamu berbanding dakwah, adakah kamu ini wajar digelar rijal dakwah? Allah akan beri kamu yang terbaik. Jika kamu memilih pasangan kamu kerana Dia.

Sebab itulah nuqaba perlu disantuni dahulu. Ada yang bermasalah dengan nuqaba, maka santunilah orang tengah yang lebih ditsiqahi. Di situ orang tengah akan suba sedaya upaya menjaga ego seorang lelaki mahupun seganya seorang perempuan dalam proses ini. Pengenalan dalam pertunangan berlaku di bwah pandangan mata Allah, bukannya syahwat. Dan insyaallah kamu akan dikurniakan orang yang terbaik buatmu.

Saya tak tahu berapa ramai ikhwah yang baca artikel ini, namun ingin saya katakan pada mereka, pinanglah akhawat (rakan perempuan) kerana dakwah.

Jangan kaburinya dengan perasaan suka mahupun cinta pada sebuah keindahan wanita. Maknanya terkadang terkaburnya niat kita itu menjadikan istikharah kita tak menentu, mahupun kita tergopoh gapah dalam bertindak. Bila kita berkahwin kerana Allah, kita akan menjaga setiap langkah-langkah kita dalam berBM ini termasuk tempoh pertunangan itu sendiri yang banyak mengundang fitnah dalam hati ini.

Tempoh pengenalan sebelum berkahwin itu penting untuk melihat keserasian. Namun berkenalan selepas kahwin itulah terlebih indah serta manis. Setiap saat akan ditunggu demi mempelajari sifat baru pasangan kita.

Jagalah gentlemannya anda dengan tidak bertanya direct pada akhwat. Jangan malu untuk meminta bantuan orang tengah. Anda akan dihormati dan dikagumi oleh mana-mana akhwat pun. Jika mereka menolak, keegoan anda tidak terusik dan anda pasti akan dicarikan akhwat lainnya.

Untuk akhwat, keadaan diri kita berbeza. Satu ekstreme, ramai akhwat sudah meniti senja usia, menantikan pinangan ikwah yang mahu meminangnya kerana dakwah. Mungkin umur sudah beranjak, muka sendiri tak berapa comel. Sangat tangkas pula tu dalam dakwah menyebabkan ikhwah sedikit kecut untuk meminang. kita jelas dalam memilih ikhwah sebagai pasangan hidup kita kerana kita mahukan ketenangan hati dan kestabatan di atas jalan dakwah. Namun bagi ikhwah, keadaan mereka berbeza pula.

Jika ada orang soleh meminangmu, jangan menolak dahulu sebelum bersyura dengan orang yang bertanggungjawab ke atasmu (ini jika pinangan itu direct padamu). Walaupun cara itu salah dan tidak menghormati statusmu sebagai akhawat (rakan perempuan), namun di situ ada nilai ukhuwah yang perlu kita santuni pada ikhwah. Ada tarbiyah yang perlu kita ajarkan pada ikhwah dengan cara yang mudah dia terima tanpa merendahkan egonya.

Dahulu pernah ikhwah mengatakan akhwat kita ibarat warden penjara. Mereka tak tahu kita bertindak sedemikian kerana kita amat menjaga hati kita dengan Allah. Kita tahu kelembutan kita mesti mencairkan hati para ikhwah. Kerana itu kita tak mahu menjadi bahan fitnah.

Namun seluruh fikrah ini mengajarkan kita untuk berlemah lembut dengan manusia dan juga sentiasa mengajari manusia yang silap dengan cara yang terbaik. Maka bersyuralah. itu kuncinya.

Dan nak tahu something? Jika antunna sendiri berkenan untuk berkahwin dengan seorang ikhwah, jangan segan untuk bertanya naqibahmu. Itu bukan perigi mencari timba. itu usaha untuk menyelamatkan hatimu. Bila adanya orang tengah, takkan terasa segan dan malu. Orang tengah akan memainkan peranannya, walaupun prosesnya lambat.

Tidak semua yang melalui BM ini perfect.

Sepertimana orang yang kahwin selepas couple pun ada masalahnya, ada yang bercerai even. Begitu juga dengan BM. BM ini wasilah untuk kita dapat redha Allah, tapi kita pasti diuji. Fasa pengenalan pada awalnya sukar bagi dua insan yang langsung tidak pernah bercakap dan bertentang mata pun, namun disebalik itu ada kemanisan yang amat sukar diungkapkan.

Ianya amat manis, subhanalllah.

Tetapkan matlamatmu. Biar jelas. Biar terang.

Itulah dia kerana dakwah dahulu. Kerana Allah dan rasulNya dahulu.

Tak semua ikhwah perfect dan tak semua akhwat perfect. Carilah kesempurnaan itu betul-betul pada dakwah, baru yang lainnya. Allah akan cukupkan keperluanmu akhi wa ukhti, jika kamu memilih Allah sebelum yang lainnya insyaallah.

Jadilah moderate dalam prosesnya..

Alhamdulillah, jika proses BM itu dimudahkan Allah. Berimbanglah. Berbincang itu perlu untuk menetapkan perkara-perkara yang penting di dalam kehidupan rumah tangga. tapi di situ jangan terlalu bermudah-mudahan dan menganggap bahawa tunangan kita itu milik kita dan kita boleh menyintai dia sesuka hati kita. Bila Allah sebagai sandaran, segalanya kelihatan dan dirasai rasional.

- Artikel iluvislam.com

Labels: edit post
Reactions: 
5 Responses
 1. anep Says:

  Maaf bertanya di sini. cuma timbul rasa nak bertnya pada anti lepas mmbaca artikel ini. ana baru je berjinak2 dengan usrah, masih hijau mcm pucuk pisang, ana faham sekali apa yg nak disampaikan dari artikel ini. kini ana ada menyimpan perasaan dan tertarik pada seorang wanita, kawan ana. tapi dia bukanlah seorg yg join dengan usrah setahu saya. dan dia x tahu yg saya mengikuti usrah. sy pernah menyampikan hasrat sy, yg sy menyukainya, sudah agak lama, dan kini kami dalam proses taaruf lagi. tpi sy nyatakan yg sy tidak mahu couple. dan dia juga sama. dia sgt menjaga diri dia. dia tidak join dgn usrah, tpi dia ada kawan2 yg mengikuti usrah, dan ada sedikit pendedahan ttg hal2 usrah, dia juga ada berdakwah dari blog dia. cuma skrg ne, ana tidak merujuk pada orang tgh, maksud ana kawan2 dia terlebih dahulu sblm ana sendiri menyatakn hasrat ana padanya. mcm yg di artikel di atas, bg ikhwah yg mahukan akwat, merujuk pada naqib sbgai org tgh. kini perkara ne a berlarutan 5 bulan, dia seakan2 menerima sy, cuma ada sedikit lagi perkara yg dia sdg teliti dari diri saya. InsyaAllah dgn izinNya. dan sy sedang menunggu, dan tetap menunggu lagi sehingga dia tahu adakah dia sepatutnya menerima sy atau tidak, tpi menerima dalam hati sahaja, tidak berhasrat utk couple. cukuplah dia ingat dan ana ingt, dan tidak lupa akan Cinta yg lebih Hak. ana cuma nak menjaga hati dia, tpi ana takut menganggu hatinya dan hati ana juga. itu yang selalu ana doakan. indahnya kalau dapat mengikut akan contoh yg baik dari kisah di atas. ana mengaku ana ne tidak baik, pernah melakukan dosa2 sebelum ini. pada pendapat anti, kalau anti sudi menjawab ye, apa yg ana buat ne pada pdgn anti. kemudian apa yg perlu ana buat seterusnya. memang ana berhasrat untuk bersamanya, memilihnya sbgi suri hidup. dan ana harap anti tidak menunjukkan sebarang tanda ana ada menanyakan pada anti akan hal ini, dia ialah follower ana. ana tidak mahu dia tahu ana tanya anti di sini. sekian, blog ne menarik. lagu kita sama.

  Assalamualaikum


 2. anep Says:

  klu anti sudah reply, anti bg hint boleh. kat shoutmix. syukran ya ukhti.


 3. annabadi Says:

  Assalamualaikum...
  Bismillahirrahmanirrahimm..Selawat keatas Rasulullah s.a.w dan keluarga baginda...

  Dalam bab ni..sungguh kita mahukan yang terbaik..dan naluri untuk ikut contoh teladan yang baik yang telah diberikan kepada kita sangat kuat..alhamdulillah..berbahagialah dengn rasa itu...

  Benar..apabila sudah mula menerokai apa itu cinta..kita akan mula memikirkan apakah benar langkah yang kita ambil..malah..di setiap kangkah itu kita akan cuba melakukan yang terbaik..kerana..kita mahu menjaga semua batas-batasnya...alhamdulillah..

  Bagi ana sendiri..sejujurnya..asalkan kita dah tahu rasa masing2 itu sudah mencukupi..tambahan lagi jika kedua keluarga juga dah mngetahui yang kita sedang taaruf dengan seseorang..urusan kita akan lebih mudah..dan jauh dari segala rasa ragu2 dan risau..

  "bg ikhwah yg mahukan akwat, merujuk pada naqib sbgai org tgh."
  ini adalah cara terbaik yang dianjurkan..kerana melalui cara ini akan lebih sopan dan pergaulan akan lebih terjaga..namun..jika anta merasakan anta dapat mengawalnya dengan sempurna..teruskan dengan caramu..keran dalam Islam..pelbagai alternatif yang disediakan selagi ianya menepati batas-batas yang telah ditetapkan..ana rasa anta faham hal itu..

  "..cuma ada sedikit lagi perkara yg dia sdg teliti dari diri saya. InsyaAllah dgn izinNya. dan sy sedang menunggu, dan tetap menunggu lagi sehingga dia tahu adakah dia sepatutnya menerima sy atau tidak, tpi menerima dalam hati sahaja, tidak berhasrat utk couple.."

  dalam hal ini, ambaillah masa jika itu yang terbaik buat kalian..jangan sesekali terburu..dan dalam pengenlan itu haruslah ingat akan batas-batasnya..dan persiapkanlah dirimu untuk menrima sebarang kemungkinan dan mungkin jawapan yang sebaliknya dari dia..seperti katamu.." cukuplah dia ingat dan ana ingt, dan tidak lupa akan Cinta yg lebih Hak. ana cuma nak menjaga hati dia, tpi ana takut menganggu hatinya dan hati ana juga. itu yang selalu ana doakan..", jadi berpeganglah pada kata2mu itu..Cinta yang HAK itu juga yang kita buru...insyaAllah...

  kesimpulannya..pada pendapat ana, tindakanmu itu tak salah..tapi kita ada alternatif yang lebih baik..semuanya demi menjaga perhubungan dalam mencari redha Allah..pada pendapat ana, untuk seterusnya..tak salah jika anta cuba mencari naqibahnya..ataupun sahabat yang rapat dengannya..minta bantuan dari sahabatmu juga, mugkin ada yang mengenali sahabat yang rapat dengannya..isyaAllah..urusan kalian akan dipermudahkan..dan bagi ana..dia juga pasti seorang yang faham tentang tuntutan agama..insyaAllah..jadi, ana pasti..dia juga faham akan setiap caramu..insyaAllah..

  disini ada beberapa link untuk anta..
  http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/1142-bagaimana-bercouple-cara-islam.html

  http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/934-manual-bercinta-bercinta-tidak-perlu-diungkap.html

  InsyaAllah..semoga yang terbaik untukmu..wallahualam..


 4. anep Says:

  Moga setiap apa yg ana tulis ini baik2 dan dalam redhaNya. syukran atas kesudian menjawab pertanyaan ana.

  baru perasan, jap ana n jap sy mmbahasakan diri msa bertnya di atas.

  InsyaAllah, ana masih takut2 salah apa yg ana lakukan. tapi ana akan lakukan yg terbaik dlm mnjaga dari perbuatan yg salah.

  syukran ya.


 5. annabadi Says:

  la baksa ya akh..
  ana hanya menjawab menurut pandangan ana dana apa yang kebiasaan dialami ya akh...

  jika anta yakin dengan apa yang anta lakukan..dan anta lakukan demi redha Allah..maka..yakinlah..insyaAllah..
  itu yang terbaik..

  apa2 jua yang anta ingin lakukan..mhonlah petunjuk dari Allah..
  insyaAllah..Dia ada jawapan pada setiap langkah dan persoalanmu..wallahualam..


Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...