kelanatinta
BUDAYA membuang masa dan cuba melengah-lengahkan sesuatu perkara sememangnya “Di gemari” manusia akibat hasutan iblis dan syaitan.Menghabiskan masa berjam-jam berbual kosong di kedai kopi,mengumpat dan menabur fitnah serta tidur berlebihan semestinya sesuatu “mengenakkan” bagi mereka yang bersahabat dengan syaitan.

Ingatlah amanah Rasulullah SAW yang diberi tahu oleh Umar ra:”apabila kamu di waktu petang,jangan tunggu waktu pagi,dan apabila kamu diwaktu pagi,jangan tunggu di waktu petang,pergunakanlah diwaktu sihatmu sebelum dating waktu sakitmu,dan manfaatkanlah hidupmu sebelum dating ajal memanggilmu”.(Hadis Riwayat Bukhari)

Satu sindiran tajam di lafazkan oleh Rasulullah SAW pada umat-Nya kerana baginda yakin satu masa nanti pengikutnya akan terlalu banyak membuang masa sehingga menjejaskan perkara penting yang perlu mereka lakukan sebagai umat Islam.

Malah,bermula daripada niat manusia untuk sembahyang,syaitan mempengaruhi hati dan perasaan supaya melupakan niat itu.Ketika mengambil wuduk pula,kumpulan syaitan yang dikenali sebagai “al-wilhan” itu menganggu hingga kita merasa was-was terhadap wuduk yang telah dilakukan dan mengulanginya semula,dan ketika itu syaitan tertawa kerana Berjaya memperbodohkan manusia.

Jika Berjaya melepasi dugaan itu,syaitan sekali lagi memainkan fungsinya ketika kita mula mendirikan sembahyang sehingga berakhir dengan salam.

Maka, marilah kita sama-sama melawan nafsu kita yang selalu sahaja suka melengah-lengahkan kerja kita. ingatlah, jangan sesekali kita benarkan iblis itu bahagia mentertawakan kita...
Labels: edit post
Reactions: 
0 Responses

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...